WereldLichtjesDag – 10 december '17

een initiatief van Amelius.nl

Meppel

‘Kaarsjes aansteken voor overleden kind’

Wereldlichtjes bij de Poort Begraafplaats Meppel

Meppel- Op Wereldlichtjesdag, zondag 11 december worden alle overleden kinderen herdacht. Voor het zevende achtereenvolgende jaar wordt de ceremonie gehouden. Voorgaande jaren was de ceremonie in het Wilhelminapark, dit jaar is het bij de Poort Begraafplaats Meppel. ‘We willen met een klein gebaar, emotioneel iets heel groots neerzetten’.

Het initiatief voor de Wereldlichtjesdag in Meppel is ontstaan vanuit Annerie Kremer uitvaartzorg. Annerie Kremer en Sigrid Busscher vertellen: ‘er is nooit iets voor mensen met een overleden kindje. Daarom doen we mee met Wereldlichtjesdag. Dit is een bijzonder moment om een overleden kind te herdenken. Alle kinderen worden herdacht ook levenloos geboren kinderen en volwassen kinderen ongeacht hoe lang geleden ze gestorven zijn. Iedereen kan dit doen op een eigen manier. In stilte. Ieder in zijn eigen verdriet”.

Op zondag 11 december is iedereen die behoefte heeft aan herdenking welkom vanaf 18.30 bij de Poort Begraafplaats in Meppel. Om 18.45 uur wordt er een korte overdenking gehouden over het dragen van het grote verlies. Om 19.00 uur zingt Dominique Petersen het lied Precious Child. Daarna worden alle namen genoemd en is er gelegenheid om naar het monument voor het gemiste kind te gaan. Vervolgens is er gelegenheid om na te praten.

Herkenning

‘De ceremonie wordt volledig gedragen door lokale sponsoren e ondernemers. Denk aan de tent, verlichting, geluid, chocolademelk en koekjes en de kaarsjes’ legt Annerie Kremer uit. ‘We merken dat er steeds meer mensen de ceremonie bijwonen. We begonnen zeven jaar geleden met zo’n vijftig mensen, vorig jaar kwamen er zo’n honderdvijftig mensen naar de ceremonie. Je ziet de blikken van herkenning, de mensen hebben allemaal hetzelfde meegemaakt. Vooral bij mensen die een stil kindje-een doodgeboren kindje- hebben gekregen. Als je als ouder je kind overleeft, blijf je je altijd afvragen welke weg hij of zij bewandeld zou hebben. Je leert ermee leven, het verdriet slijt, maar er blijft altijd een lege plek over. Sigrid Busscher: ‘de behoefte om een overledene te herdenken is er altijd. Op vele momenten wordt er aan ze gedacht. Op deze dag wordt hun naam weer even genoemd, mogen ze er weer even zijn.’

Iedereen die behoefte heeft om aan te sluiten bij de ceremonie is welkom, of het nou gaat om een groot kind, een miskraam of een stil kindje. Het is vrij toegankelijk en anoniem. Wie niet aanwezig kan zijn, maar wel graag de naam van een overleden kind genoemd wil hebben, mag mailen naar info@kremeruitvaartzorg.nl. Ook steken we een kaarsje aan voor deze kinderen.’

2 reacties op “Meppel”

 1. Annerie schreef:

  Dag Henry,

  Natuurlijk mag u een gedicht voorleggen aan ons. Graag ontvangen wij het gedicht per mail van u.

  Met vriendelijke groet

  Annerie Kremer

 2. Henry Koster schreef:

  Goedemiddag,

  Via facebook vernam ik dat er weer gedichten ingezonden mochten worden voor wereld lichtjes dag.
  Vorig jaar is een gedicht van mij ten toon gesteld in Hardenberg.
  Deze zou ik dit jaar ook graag aan u (Meppel) willen voorleggen als dat mag.

  Met vriendelijke groet,

  Henry Koster
  Calkoenswijk 17 A -1
  Nieuweroord (DR)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties