WereldLichtjesDag – 10 december '17

een initiatief van Amelius.nl

Apeldoorn

Beluister onderstaand radiointerview op woensdag 9 december 2015 van RTV Apeldoorn.


Wereldlichtjesdag zondag 11 december 2016

om 18.45 uur

 

Op zondag 11 december a.s. wordt WereldLichtjesDag gehouden.

‘World Wide Candle Lighting’ is ontstaan in 1997 in Amerika. Ieder jaar op de 2e zondag in december komen, vanaf 18.45 uur ’s avonds, wereldwijd mensen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken. Door de verschillende tijdzones in de wereld ontstaat hierdoor een golf van licht, zodat de wereld in deze donkere dagen een beetje lichter wordt voor de mensen met zo’n enorm verlies. Op steeds meer plekken in Nederland (nu al ruim 80 locaties) worden deze herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd.

 

Tijdens deze bijeenkomst staat men met elkaar stil bij alle kinderen die op welke leeftijd en om welke reden dan ook zijn overleden. Baby’tjes van welke leeftijd dan ook worden herdacht. Er is ook immens verdriet en leegte na een miskraam of vroeggeboorte. Ook jonge kinderen, een puber of een reeds volwassen kind. Want als je 60 bent en je kind van 40 is overleden: het is en blijft je kind; of het verlies recent was of al jaren geleden: iedereen die zich verbonden voelt is op WereldLichtjesDag van harte welkom, ouders, grootouders, broertjes, zusjes, andere familieleden of leerkrachten het maakt niet uit.

In Apeldoorn wordt de bijeenkomst voor de 8e keer in Park Berg en Bos aan de J.C. Wilslaan 21 georganiseerd door Anita Reijerink van Amelius en Nicole van den Bos van [mooi] afscheid. Bij binnenkomst kunnen gedachten of mooie woorden opgeschreven worden op een vlindertje en deze worden opgehangen in de WereldLichtjesdag-boom die op de herdenkingsplek staat.

Herdenken gebeurt door heel veel kaarsjes te branden en te luisteren naar troostende woorden en muziek. En bijna overal ter wereld wordt het speciaal voor deze dag geschreven lied ”Precious Child” van Karen Taylor Good ten gehore gebracht.
Ellen Kruijer van Uitvaart de Wending zal een verhaal vertellen hoe lastig het is voor de buitenwereld om met zo’n inmens verlies om te gaan.
Wendy Marsman, moeder van Lennart, zal vertellen over de Kus van Lennart.
En de ouders van Maarten, slachtoffer van de MH17 zullen vertellen over deze heftige gebeurtenis in hun leven.

Iedereen is van harte welkom om aanwezig te zijn. Om 18.45 uur starten we en de herdenking duurt ongeveer een uur en we sluiten af het ontsteken van vele sterretjes.

Het is buiten, dus houdt u er rekening mee dat u zich warm kleedt.

U kunt zich ook aanmelden op onze Facebookpagina

 

glazen_hart  kaarsjes  visitekaartje_vk

——————————————————————————————————————————————————————————-

Hieronder volgt een impressie van 2013:

 

————————————————————————————————————————-

2012

Hierbij een een impressie van de herdenking in Apeldoorn op 9 december.
http://www.jeroentaalman.com/album/wereldlichtjesdag-2012

————————————————————————————————————————-

2011

Tijdens Wereldlichtjesdag 2011 werd het boek “Leven na de Wending” gepresenteerd. Dit boek is geschreven door Ellen, van Uitvaart de Wending.
In 2011 hebben we meer aandacht gehad van de landelijke media. Hart van Nederland (SBS6) heeft opnames gemaakt.

Hierbij een indruk van de bijeenkomst in Apeldoorn.
http://www.jeroentaalman.com/album/wereldlichtjesdag-2011

————————————————————————————————————————-

2010

In 2010 hebben de kinderen van de Hertog van Gelreschool via een project kennis gemaakt met Wereldlichtjesdag en gezorgd voor versierde waxineglaasjes.Yvonne van Leeuwen van Stichting Iriza heeft haar nieuwste CD “Kleuren van Herinnering” gepresenteerd. Ter voorbereiding op deze presentatie hebben kinderen van de basisschool Hertog van Gelre (groep 7a) vlinders gekleurd. De vlinder speelt een belangrijke rol in het verhaal van Kleuren van herinnering. Irmgard Cottaar speelde die avond ragfijn op de triangel.

Korte impressie van Wereldlichtjesdag 2010 te Apeldoorn, met dank aan Stichting Iriza.

Jeroen Taalman heeft foto’s gemaakt. Hierbij een sfeerimpressie: http://www.jeroentaalman.com/album/wereldlichtjesdag-2010

————————————————————————————————————————-

2009

13 december 2009, Wereldlichtjesdag te Apeldoorn

Hierboven een korte impressie van de bijeenkomst in Natuurpark Berg en Bos (<5 minuten).

In 2009 hebben we een prachtig beeld gekregen van kunstenares Marianne den Otter; dat beeld staat het hele jaar in het atelier van Amelius en blijft het symbool van Apeldoornse Wereldlichtjedag. Die avond is muzikaal omlijst door oorstrelende harpmuziek van Mechteld de Jong uit Olst.
Altijd hier

ALTIJD HIER OP DE GOLVEN VAN DE ZEE ZWEM JE MET DE VISSEN MEE LANGS DE WOLKEN IN DE LUCHT VLIEG JE OP DE WIND DIE ZUCHT IN HET RUISEN VAN DE BOMEN KUNNEN WE JE HOREN DROMEN DOOR DE GEUREN VAN DE BLOEMEN KOMT JOUW BEELTENIS OPDOEMEN UIT DE KREET VAN IEDER DIERROEPT JOUW STEM:IK BEN NOG ALTIJD HIER !Marianne den Otter

Beeldhouwster Marianne den Otter
Marianne den Otter is klassiek beeldhouwster. De beelden komen handmatig tot stand en zijn het resultaat van de samenwerking tussen mens en natuur. Het antwoord van de steen op de aanraking. Haar stenen en bronzen sculpturen zijn expressies van herkenbare universele gevoelens. Terugkerende thema’s als kwetsbaarheid en vergankelijkheid maar vooral de niet aflatende zoektocht van de mens in zij zoektocht naar de essentie van het leven zijn een rode draad in haar werk.

De organisatie van Wereldlichtjesdag Apeldoorn ligt in handen van:

  • Anita Reijerink
  • Nicole van den Bos

Anita is eigenaar van Amelius. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in producten die een afscheid op maat kunnen realiseren, en dan met name voor de baby en kinderuitvaarten. Voor meer info www.amelius.nl

Nicole van den Bos is uitvaartonderneemster in Apeldoorn. Haar bedrijf heet [Mooi] Afscheid. Voor meer info: www.mooi-afscheid.nl

Daarnaast wordt de uitvoering mede mogelijk gemaakt door de medewerking van:

  • Accres, beheerder van Natuurpark Berg en Bos www.accresapeldoorn.nl
  • Marianne den Otter, kunstenaar www.mariannedenotter.nl heeft in 2009 een prachtig beeld geschonken wat symbool staat voor WLD Apeldoorn.
  • De laatste Vlucht schenkt gekleurde helium ballonnen.
  • Monuta Apeldoorn (Osseveld) zorgt voor een warm kopje koffie/thee.
  • De overige kosten werden tot nu toe gedragen door tweekoppige organisatie. Wij stellen daarnaast uiteraard onze tijd en energie beschikbaar. Mocht u als privépersoon of instantie een bijdrage kunnen leveren in welke vorm dan ook, of suggesties hebben op dit terrein, dan horen we dit graag! Wij hopen Wereldlichtjesdag in Nederland breed op de kaart te kunnen zetten. Er zijn vele (m.n. kleinere) uitvaartondernemingen of ritueelbegeleiders die dit in hun regio wel willen opzetten, maar opzien tegen de financiële gevolgen hiervan. Met donaties en sponsors van bv. kaarsen of (helium-)ballonnen hopen we ook die mensen aan te zetten tot de organisatie van een lokale WLD-actie. Zo wordt WERELDLICHTJESDAG ook in Nederland een begrip. Iedere lokale organisatie kan ook een aanvraag indienen bij het Monuta Charity Fund voor een éénmalige donatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Recente reacties